Dit recept voor Surinaamse kip uit de oven is ingezonden door Argunio de Goede. Het is een heerlijk recept voor een kruidige kip.

Informatie over bereiding

Surinaamse kip uit de oven

Bereidingstijd: Ongeveer 60 minuten
Personen: 2
Herkomst: Suriname
Categorie: Kippenpootjes
Recept van: Argunio de Goede
Extra benodigdheden: Ovenschaal

Ingredi├źnten

  • 8 kippenpootjes
  • 1 grote uit
  • 2 grote vleestomaten
  • Olijfolie, zonnebloem olie of boter
  • Vetsin
  • Kipkruiden, peper, zeezout en eventueel een bouillonblokje

Ter voorbereiding zetten we de oven vast op 200 graden. Terwijl we de kippenpootjes klaar maken kan de oven vast op temperatuur komen. Daarna beginnen we met het snijden van de vleestomaten. Gebruik hiervoor het liefst een scherp mes en snij de tomaat in dunne plakjes. Vergeet niet de kruin van de tomaat eruit te snijden. Dan snijden we de ui in kleine partjes, je kunt hiervoor hetzelfde mes gebruiken. Ook hier de top en onderste laag van de ui eerst verwijderen.

Nu beginnen we met het voorbereiden van de kippenpootjes. Ontdoe de kippenpootjes van hun vel en laat ze enkele minuten rusten in een bak met water en azijn. Leg alvast een stukje keukenrol klaar om ze op te laten uitlekken. Terwijl ze uitlekken kun je vast de ovenschaal invetten, zodat deze klaar is voor gebruik.

Als de kip voldoende uitgelekt is strooien we hier lichtjes kipkruiden overheen. Mocht je hier niet over beschikken dan kun je ook enkel peper en zout gebruiken. Strooi de plakjes tomaat en stukken ui over de bodem van de ovenschaal. Voeg hier wat zout en peper of een bouillonblokje aan toe voor extra smaak. Ook de vetsin voeg je eraan toe. Leuk weetje is dat vetsin onder de primaire smaak Umamie valt. De primaire smaken zijn zuur, zoet, zout, bitter en umamie.

De Surinaamse kip is nu klaar om de oven in te gaan. Plaats hem op het middelste rooster en laat hem vijftien minuten rusten alvorens de kip uit de oven te halen. Dan draaien we de kippenpootjes om en verlagen de temperatuur naar 150 graden. Op deze temperatuur laat je de kip verder garen voor ongeveer 30 minuten. Het is aan te raden hem nog af en toe te keren, zodat deze goed aan alle kanten gaart. De Surinaamse kip kan dan uit de oven en perfect geserveerd worden met nasi, rijst of bami.

Tip: Gebruik de tomaten en ui als saus voor bij of over de rijst, nasi of bami.

Tagged with:
 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.