Kip uit de oven

Hele kip in de oven bereid
Kip uit de oven kan op ontzettend veel verschillende manieren bereid worden. Dit is dan ook de reden dat wij hier een complete website aan gewijd hebben. Het kippenvlees is de basis

voor de kip uit de oven recepten op onze website. Het is een van de meest gegeten vleessoorten in de gehele wereld. Kip is onderdeel van vele maaltijden en wordt zowel bij de lunch als diner geserveerd.

Drumsticks in de oven

Het kenmerkende aan kippenvlees ten opzichte van het vlees van zoogdieren is dat het witvlees is. Net als rundvlees en varkensvlees is het perfect te bereiden uit de oven. Omdat kip witvlees is heeft het enkele kenmerkende voordelen. Kip is minder vet en bevat verhoudingsgewijs veel meer eiwit dan andere vleessoorten.

Tijdens de feestdagen grijpen willen mensen vaak wat anders dan wat zij gewend zijn te eten. Hierbij hoef je echter niet direct te grijpen naar exotische diersoorten. De kip zoals wij die het meest eten is in vorm van kipfilet en gebakken. Wanneer je de kip uit de oven bereid zijn er echter oneindig veel toepassingen en smaken te bedenken. Daarom is kip erg geschikt voor de feestdagen, mits uit de oven geserveerd!

Bekende oven kip varianten

Kip uit de oven kan op verschillende manieren worden bereid en daarbij doelen we niet enkel op kruiden en bijgerechten. Kip opzichzelf is ontzettend veelzijdig en om u te helpen met het kiezen van de ideale bereidingswijze hebben wij deze op een rij gezet. Toepassingen van kip uit de oven:

 • Hele kip (Kan worden gevuld)
 • Halve kip
 • Kippenpoten en kippenbouten
 • Kippenvleugels
 • Drumstick, ook deze vorm van kip is zeer geschikt om in de oven te bereiden.

Toepassingen van kip waarbij de oven niet nodig is:

 • Kipnuggets
 • Kipsaté
 • Cordon bleu
 • Kipfilet
 • Kippensoep
 • Kiprollade

Verder is kip ook ontzettend lekker om op de grill te leggen. De kip krijgt daarmee een heerlijke smaak en hoeft niet vet te zijn.

Voedingswaarde kip uit de oven

Kip is een erg eiwitrijke vleessoort wat zeer belangrijk is voor het menselijk lichaam. Daarnaast bevat kippenvlees niet veel vet. Afhankelijk van de bereidingswijze blijft kip een zeer gezond stuk vlees. De voedingswaarden van een stuk kippenvlees zonder vel zijn als volgt:

Wat Energie Energie Water Eiwit Koolhydraten Suikers Vet Cholesterol Vezels
100g kip 138 kcal 581kJ 72,2g 20,5g 0,0g 0,0g 6,3g 20 mg 0,0g

*Het gaat om 100g kip zonder vel

Hele kip uit de oven bereiden

Wanneer je een hele kip in de oven bereid heb je afhankelijk van het gewicht en bijgerechten voldoende voor twee personen. De bereidingstijd zal iets boven de twee uur liggen en er zijn vele manieren waarop je de kip kunt bereiden. Op onze websites zijn vele recepten te vinden voor bijvoorbeeld gevulde kip of gemarineerde kip uit de oven. Kruiden die het in ieder geval goed doen bij kip uit de oven zijn knoflook, citroen, rozemarijn en suiker.

Hele kip rechstreeks uit de oven

Halve kip uit de oven

In principe is er weinig verschil tussen een halve kip en een hele kip uit de oven. Wel moet je rekening houden met de kleinere portie voor minder personen en een verkorte bereidingstijd. Wanneer je in tijdsnood zit kan het ook slim zijn om de hele kip te halveren.

Kippenpoten en kippenbouten uit de oven

Geroosterde kip uit de oven

Kippenpoten en bouten uit de oven zijn een heerlijke traktatie. De bereidingstijd is redelijk laag, wanneer je bijvoorbeeld acht kippenpoten in de oven legt zal dit ongeveer dertig minuten duren. Heerlijk met knoflook en sambal voor een pittige kippenpoot.

Kippenvleugels uit de oven

Wanneer je kippenvleugels in de oven bereid zullen zij heerlijk smaken. Een aanrader is om wat sesamzaadjes toe te voegen voor een knapperig resultaat. Wanneer je zestien kippenvleugels in de oven bereid kun je rekenen op een bereidingstijd van twee uur.

Bereidingstechnieken van de oven

Er zijn drie belangrijke verschillende bereidingstechnieken wanneer je gebruik maakt van de oven. Om je goed te informeren voordat je aan een recept begint is het belangrijk om de kenmerken van de drie technieken te weten.

Hetelucht oven

Wanneer je gebruik maakt van de heteluchtoven wordt met een ventilator hete lucht door de oven geblazen. Dit zorgt voor een gelijkmatige temperatuur in de oven, waarmee kip snel en in z’n geheel gaar wordt. De hetelucht oven is vooral geschikt voor grote stukken vlees.

Grilloven

Als je gebruik maakt van de grilloven dan krijgt de kip een krokant korstje. Het korstje onstaat doordat de temperatuur op sommige plekken veel hoger is dan op andere. Op de plekken waar de kip het dichts bij de grill zit krijgt hij een krokant korstje. Deze bereidingswijze is ideaal als je een kip wil braden of een ovenschotel gratineren.

Om het grilleffect te versterken kun je ook grillelementen onder de kip plaatsen. Met deze techniek wordt de warmte in deze elementen doorgegeven en daardoor krijgt de kip mooie grillstrepen. Het is van belang de kip voldoende te draaien zodat deze niet te donker worden en beide kanten goed gegrild worden.

Kippenpoten uit de oven

Stoom

In de nieuwste type ovens zijn soms stoomelementen ingebouwd. Met de stoom kun je kip gaar maken door deze te combineren met de grill- of heteluchtfunctie. Met deze bereidingstechniek wordt het vlees mooi bruingebakken, maar droogt het kippenvlees niet uit en hoef je geen gebruik te maken van braad- en bakproducten. Wanneer je ook groeten bij de kip plaats blijven deze knapperig en gaan er veel minder voedingswaarden verloren.

Risico’s van kip

Wanneer je kip op de juiste manier bereid en behandelt dan hebben de schadelijk bacteriën geen kans. Op het moment dat je de rauwe kip uit de verpakking haalt is het aan te raden handschoenen te gebruiken of direct na aanraking de handen te wassen. Zo loop je niet het risico de bacteriën van de kip op keukenkastjes en keukengerij te smeren. Leg het gebruikte keukengerij ook direct apart en was deze zo snel mogelijk na gebruik af. Het vlees zelf moet door en door gaar zijn om de bacteriën in het vlees uit te schakelen. Wanneer u zich aan een recept voor kip uit de oven houdt is het belangrijk de bereidingstijd aan te houden. Toch is het belangrijk geen risico’s te nemen, want niet iedere oven is hetzelfde.

Wanneer je wil weten of de kip gaar is haal je deze uit de oven. Vervolgens zet je twee (liefst kleine) vorken tegenovergesteld van elkaar in het vlees, vlak bij elkaar. Trek voorzichtig het vlees uit elkaar. Als deze mooi splijt en de vezels van de kip goed zichtbaar en wit zijn is de kip klaar voor consumptie. Ps. vergeet niet de oven uit te zetten!

Kip bereid op Nederlandse wijze

 

Ook heerlijke zalm uit de oven!

 
Set your Twitter account name in your settings to use the TwitterBar Section.